MDC第二論壇
MDC第二論壇
首頁 | 會員資料 | 註冊 | 最新發表 | 會員列表 | 傳訊 | 搜尋 | 常見問題
 所有討論區
 閑聊區
 MDC交誼廳
 香港澳門的生活與社會百態10

請注意: 你必須先註冊才能夠發表回覆.
請按下這裡, 註冊. 註冊一切免費!

視窗大小:
UserName:
Password:
編輯模式:
編輯: 粗體斜體底線橫線 靠左置中靠右 水平線 加入鏈結加入Email加入圖片 加入程式碼加入引言加入列表

內文:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
表情符號
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

T O P I C    R E V I E W
yangly3 Posted - 09/09/2020 : 23:22:46
承前討論:

http://www.acewings.com/cobrachen/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11277

香港澳門的生活與社會百態09
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
judah1970 Posted - 07/05/2023 : 00:00:59
quote:
Originally posted by yangly3

quote:
Originally posted by judah1970

PS:本坛每个主题都有相应的帖子,以后甭在这儿跟我斗牙签哈,要斗回陆生贴去,别给人搞乱掉了。或者你是真心实意要讨论COVID责任归——哈哈哈哈,我咋这么幽默捏,我自己都兜不住了。

老兄乃扯这么多,不如给俺一个爽快话:当初武銂耵〡z发,最高指挥官同志和苏贞昌,哪个更该挨骂?

请回陆生帖
yangly3 Posted - 07/04/2023 : 13:02:08
quote:
Originally posted by judah1970

PS:本坛每个主题都有相应的帖子,以后甭在这儿跟我斗牙签哈,要斗回陆生贴去,别给人搞乱掉了。或者你是真心实意要讨论COVID责任归——哈哈哈哈,我咋这么幽默捏,我自己都兜不住了。

老兄乃扯这么多,不如给俺一个爽快话:当初武銂耵〡z发,最高指挥官同志和苏贞昌,哪个更该挨骂?
judah1970 Posted - 07/04/2023 : 04:08:37
quote:

quote:

我含泪劝你一句,要得到台湾同胞的认同,不能一昧附和极端言论,而是要站在客观公正的立场,尽量理性地发言。

老兄乃啥时候跟人家认的“台湾同胞”啊俺的脸皮要是有乃的一半厚,早就能跟子瑜手牵手了罢

最高指挥官同志“亲自指挥,亲自部署”,结果让武銂耵祸害天下---这个乃不去谴责,珥n怪罪他国的一位民选政府官员以本国国民为优先的防疫举措,这个实双标的紧呐~~

那不能{,还要子瑜脸皮也有我一半厚才行呀。不然牵出去,有人她问,为啥牵他呀,子瑜不好意思说,那场面多“监介”呀

反过来,要是子瑜能大大方方说,难得碰见个信绿教信得脖子以上连脸皮带脑子都不要的,不得赶紧牵到兵役处签志愿役呀,这种傻子再多个几万,填滩头的十个守备旅不就满员了么——你说这场面话多台湾价值呀。

不过说起来你还挺纯情哈,牵个手就幸福得要昏过去了,将来真要是瞎S娶上个死耗子,你是不是得——errr...你还能不能——errr...

反正大家diss归diss,这种忙我想大家都还是愿意顒滿C

judah1970 Posted - 07/04/2023 : 03:48:38
quote:
Originally posted by Henschel

其係呢,你條撚樣唔撚識打廣東話就打返所謂既語體文啦,連我依個中化閱讀理解B既都睇唔明你打乜

都问你几多次喽,边度睇不明呀。

系点,牟野讲就装睇唔明?

咩?你中文阅读罗B呀,我头先揽你系罗super-B,简称SB概。

罗到B,不嬲都睇不明我讲滴咩,罗滴我牟讲概野话系我讲概?甘蠢点罗B?系母系交白卷,但写句“我系香港人,何必学中文”,班老师不{胆fail你,又不{面俾你A,先俾你个B咧?

写中文?唔驶啦,我地写な东话尼度滴台湾同胞先睇母明。我惊如果佢地睇得明,佢地会笑我同你个死蠢搞左甘耐,会睇我不起概
yangly3 Posted - 07/03/2023 : 09:29:31
quote:

我含泪劝你一句,要得到台湾同胞的认同,不能一昧附和极端言论,而是要站在客观公正的立场,尽量理性地发言。

老兄乃啥时候跟人家认的“台湾同胞”啊俺的脸皮要是有乃的一半厚,早就能跟子瑜手牵手了罢

最高指挥官同志“亲自指挥,亲自部署”,结果让武銂耵祸害天下---这个乃不去谴责,珥n怪罪他国的一位民选政府官员以本国国民为优先的防疫举措,这个实双标的紧呐~~
Henschel Posted - 07/03/2023 : 07:50:41
其係呢,你條撚樣唔撚識打廣東話就打返所謂既語體文啦,連我依個中化閱讀理解B既都睇唔明你打乜
judah1970 Posted - 07/03/2023 : 02:46:58
quote:

所以你地口国公安唔俾天安門母親拜自己啲仔女都好合理喎
公安出現係墓園唔通又證明墓園有埋64俾解手軍屠殺既民運人士遺體咩

你地口国人唔夠人講就講成績,不過工農兵大學生習近平就不食這一套,直接架走清華大學生胡錦濤

咩。你係話,沙嶺埋概係掃墓人概仔女?母係話無名尸咩? 佢地咩名呀?甘耐到宜家有牟滴反送中死難者名單呀?失蹤都算好唔好?

咩墓園有“埋64俾解手軍屠殺既民運人士遺體”?我都牟聽過警察不准64家屬掃墓。墓都係有名有姓概,都唔似黎班仆街崽,自己個個好精明,攬住其他人死自己囉紅利,結果牟纜道竟然精明到牟一個蠢貨做烈士。黎地仲渣過台灣民進黨班人渣。人地都可以羅到個吊頸仔當神主牌反課綱微調,你地只得去到沙嶺認無名尸當阿祖。

我咩母夠你講?我都話,你滴問題母係成績渣,亦母單係中文渣,係到如今仲渣,渣到系論壇度以臉付費講些牟人信概索話,仲覺得自己好勁。甘你開心就好啦,其實你甘蠢樣次次我都好開心概。
Henschel Posted - 07/02/2023 : 13:44:07
所以你地口国公安唔俾天安門母親拜自己啲仔女都好合理喎
公安出現係墓園唔通又證明墓園有埋64俾解手軍屠殺既民運人士遺體咩

你地口国人唔夠人講就講成績,不過工農兵大學生習近平就不食這一套,直接架走清華大學生胡錦濤
judah1970 Posted - 07/02/2023 : 11:37:21
quote:

唔撚識講廣東話就未撚學人打廣東話啦,成篇野都唔撚明你打乜,你每個月俾返一皮我學廣東話就差唔多

你咪每個月收5000蚊教你最愛既死差佬咪撚再去沙嶺囉

索崽,尼个系写,母系讲。

咩母明概,讲俾我知。

你睇你自己po概youtube链接,我觉得差佬去沙岭都好有道理:1:20“有人会利用你拍摄滴短片啦相片啦,煽动一些仇恨……”母系咩?当然,佢地去沙岭,一会俾人利用,煽动一些仇恨,不过反正差佬去不去都能煽动仇恨,佢地去就去喽,咩分别?唔通佢地去沙岭都证明沙岭有埋反送中被屠杀的香港は名烈士遗体?

其实,如果“大量は名尸”真的是反送中期间死掉的,那么搞不好是传说中内地到香港镇压反送中死掉的“潮汕黑鞢豆韟野i能。毕竟佢地死在香港は亲は故先可能は人知。

都同你讲啦,你滴问题母系高考中文不及格的问题,系宜家仲不及格的问题……Errr,其实,都母系单单中文概问题。
Henschel Posted - 07/02/2023 : 11:17:48
講黎講去咪又係普京果套"我地俄羅斯家陣民主咗喇(佢自己話係就係),所以你地烏克蘭人唔可以獨立"
芬蘭人1917年已經睇穿依依籠野啦

唔撚識講廣東話就未撚學人打廣東話啦,成篇野都唔撚明你打乜,你每個月俾返一皮我學廣東話就差唔多

你咪每個月收5000蚊教你最愛既死差佬咪撚再去沙嶺囉
judah1970 Posted - 07/02/2023 : 10:20:45
quote:

quote:

这么想就有进步喽。双方互相表达善意,这岸@来二去,未必蜜里调油,但是保持一定善意,总是好的,这才是正常政府做事的准则。即使别人,别人未必对你好,但是这庖N有了道德制高点。国与国,或者政治实体和政治实体之间的关系,有道德制高点比一点钱可有价值多了。

像苏口罩这种蠢货,是万里挑一级别的。这个观点我说过多次。最后本坛没有再为他辩护的了吧。

不过这例子有问题哈。关于“好处”的问题,台湾,其实应该举318地震台湾捐款爆表,以及近年日本L推“福食”,才是合适的例子。说香港的话,大陆“侵略”香港了?中环大屠杀了——当然了,我是说现实中,不是某个中文阅读刚刚及格的同志的幻想中,在那个世界,男女学生被集体性侵后杀害,公墓は名墓碑下全是不知名的送中大屠杀死难者……

我理解你对当年中文成绩的怨念,不过你的问题不在于过去渣,而在于知道现在你不但没有长进,反而更渣,这就是个人努力或能力问题了,提这个是督促你努力提高,至少要和当年一达到及格的程度。

你老是嫉妒我的高考其实没有什么必要。我当年语文考得也很差,但是我这些年努力提高,到现在,你还能找到我的理解错误么?

就像你说的,多大人了还提高考成绩。当年考得差应该知耻而后勇,而不是自暴自弃,自轻自贱,最后沦落到网络讨论,连别人的话都读不懂,玩稻草人的把戏都不自知,还不愿意花钱找老师提高。这帚学习态度,如果再不改变,还是不要有孩子的好。

好撚好笑喇你老味, 咁猶太人直情應該俾錢希特拉買子彈買毒氣殺自己,死咗上天堂咪夠高囉

當年支聯會咪又學你咁道德綁架(唔知佢地俾咗幾多錢請你做老師),要香港人請你地班大種乞兒做老師,結果激到丁子霖出黎講爭取民主有唔同既路,點解要迫人行你條路

各行各路就已經係善意,家陣係你地班大種乞兒唔俾人行自己既路喎,仲話唔養你地就唔善意喎

你最愛既死差佬年年都咁鍾意去沙嶺,幻想咁犀利,莫非食得高可晴啲貨多
https://youtu.be/Bvjpv61PEFw

依度得你開口埋口提中文成績,唔係怨念係乜 出黎做野咁多年,高考成績可以加幾多錢人工,妒忌你黎托呀仲有呀,你最愛既死差佬家陣dse中英文唔合格都可以做60題MC當合格,你夠薑咪去督促佢地囉,睇懮\地點知恥而後勇

維吾爾人使錢搵你個板魏京生做老師,提高到天堂肯定無問題

唔養地班大種乞兒就唔俾人生仔,唔怪得你地口国人要捉啲維吾爾人去絕育啦

你呀,牵拖了多少例子了,从芬兰到三小到南京到犹太,有一个站得住脚的么?我母鸡高考成绩能加几多水,但是从小不学习加长大还不学习才能搞成你这种在论坛靠卖脸皮生存的循环节。

看来你有怨念的不只是高考呀,连学习都恨上了。我母鸡维吾堣H从魏京生学到了咩,但是你忘了几帖前你才从我这里学习了毛泽东讲过的话,还高兴地现学现卖,都忘了刚从我这儿出锅的还热乎呢?几多钱?你的脸值几多钱就俾我几多钱喽……啊,不俾钱我呀,那就没有good stuff,你继续用脸抗喽。

咩大种乞儿?尼度系论坛,睇观点概,你讲滴错左,俾乞儿指出,你都要感谢佢,尊佢为师概,毋好因为佢是乞儿,佢讲滴岩你都不认。睇你甘庚I,一定牟读过《师说》:“位卑则足羞官盛则近谀”,点解呀?一滴独立人格都は,仲同人讲民主,你母系要民主,系要取代共产党当其他人概主啦,扑街崽,不如搵反个水塘睇下自己,有冇靓过习近平啦。

绝育?母系啦,就是睇你甘蠢屆A劝你毋驶拖累多个人,俾香港社会增加负恣C我讲滴话,都母系对你母好,净系希望其他人更加好啦。

沙岭,维吾绝育……都同你讲啦,一个月5000门俾我,你都唔驶甘衰,净一个月后都会醒目好多啦,都好过俾钱国滴“领袖”,罗你钱仲笑你蠢。
judah1970 Posted - 06/30/2023 : 01:32:30
quote:

quote:

像苏口罩这种蠢货,是万里挑一级别的。这个观点我说过多次。最后本坛没有再为他辩护的了吧。

苏贞昌当时做的非常对啊---本国人利益永远优先。这一点上,他是一位非常尽职尽责的领导---本来以为这只是个常识哩

对比之下,如果中共当局对本国民众的利益有茼P帚滬视,何至于让武銂耵╱戔 ̄z发,进而蔓延到全国乃至全世界,对全人类犯下如此的滔天大罪

我含泪劝你一句,要得到台湾同胞的认同,不能一昧附和极端言论,而是要站在客观公正的立场,尽量理性地发言。反之,人家反而不会尊重你。毕竟,吃这碗饭的人,说些弱智言论算是有职业道德,不吃这碗饭的人,也跟蚑M起哄,不是脑筋不好使,就是看热闹不嫌事大的乐子人,は论哪种,人家同胞都没有理由搭理你。
yangly3 Posted - 06/24/2023 : 15:02:55
quote:
Originally posted by 慎.中野

反修例示威四週年:香港經歷了怎樣的社會變遷?- BBC News 中文

谢谢分享。

亏欠香港的,一定会在台湾身上补回来
yangly3 Posted - 06/24/2023 : 15:00:07
quote:

苏贞昌当时做的非常对啊---本国人利益永远优先。这一点上,他是一位非常尽职尽责的领导---本来以为这只是个常识哩

对比之下,如果中共当局对本国民众的利益有茼P帚滬视,何至于让武銂耵╱戔 ̄z发,进而蔓延到全国乃至全世界,对全人类犯下如此的滔天大罪
Henschel Posted - 06/20/2023 : 23:26:16
quote:

这么想就有进步喽。双方互相表达善意,这岸@来二去,未必蜜里调油,但是保持一定善意,总是好的,这才是正常政府做事的准则。即使别人,别人未必对你好,但是这庖N有了道德制高点。国与国,或者政治实体和政治实体之间的关系,有道德制高点比一点钱可有价值多了。

不过这例子有问题哈。关于“好处”的问题,台湾,其实应该举318地震台湾捐款爆表,以及近年日本L推“福食”,才是合适的例子。说香港的话,大陆“侵略”香港了?中环大屠杀了——当然了,我是说现实中,不是某个中文阅读刚刚及格的同志的幻想中,在那个世界,男女学生被集体性侵后杀害,公墓は名墓碑下全是不知名的送中大屠杀死难者……

我理解你对当年中文成绩的怨念,不过你的问题不在于过去渣,而在于知道现在你不但没有长进,反而更渣,这就是个人努力或能力问题了,提这个是督促你努力提高,至少要和当年一达到及格的程度。

你老是嫉妒我的高考其实没有什么必要。我当年语文考得也很差,但是我这些年努力提高,到现在,你还能找到我的理解错误么?

就像你说的,多大人了还提高考成绩。当年考得差应该知耻而后勇,而不是自暴自弃,自轻自贱,最后沦落到网络讨论,连别人的话都读不懂,玩稻草人的把戏都不自知,还不愿意花钱找老师提高。这帚学习态度,如果再不改变,还是不要有孩子的好。

好撚好笑喇你老味, 咁猶太人直情應該俾錢希特拉買子彈買毒氣殺自己,死咗上天堂咪夠高囉

當年支聯會咪又學你咁道德綁架(唔知佢地俾咗幾多錢請你做老師),要香港人請你地班大種乞兒做老師,結果激到丁子霖出黎講爭取民主有唔同既路,點解要迫人行你條路

各行各路就已經係善意,家陣係你地班大種乞兒唔俾人行自己既路喎,仲話唔養你地就唔善意喎

你最愛既死差佬年年都咁鍾意去沙嶺,幻想咁犀利,莫非食得高可晴啲貨多
https://youtu.be/Bvjpv61PEFw

依度得你開口埋口提中文成績,唔係怨念係乜 出黎做野咁多年,高考成績可以加幾多錢人工,妒忌你黎托呀仲有呀,你最愛既死差佬家陣dse中英文唔合格都可以做60題MC當合格,你夠薑咪去督促佢地囉,睇懮\地點知恥而後勇

維吾爾人使錢搵你個板魏京生做老師,提高到天堂肯定無問題

唔養地班大種乞兒就唔俾人生仔,唔怪得你地口国人要捉啲維吾爾人去絕育啦
慎.中野 Posted - 06/20/2023 : 22:38:05
https://youtu.be/ooTFOBHUTj4

反修例示威四週年:香港經歷了怎樣的社會變遷?- BBC News 中文
BBC News 中文
2023年6月20日
2019年,香港爆發了持續數月的反對政府修改《逃犯條例》的示威潮。直到2020年新冠疫情來襲,北京在香港實施《國家安全法》,街頭抗爭才得以平息。之後的幾年裡,香港政府繼續對社會各方面進行「改造」。
BBC中文採訪了三位來自不同政治光譜的人,他們透過各自的親身經歷講述了這些年香港巨大的社會變遷。

----
「我乃是根據個人一向仰賴的研究方法而得出結論。我的方法就是:道聽途說加上斷章取義,然後歸納推理,最後忘掉訊息來源,開始強詞奪理,堅持我所言就是既定事實。」
史考特.亞當斯,《呆伯特之黃鼠狼當道》
judah1970 Posted - 05/21/2023 : 21:53:38
quote:

03年香港同台灣捐俾你地口国既捐款咪就係你地口国卑鄙既證明囉

騙我一次,可恥的人是你,騙我兩次,可恥的人是我

08年香港同台灣俾你地口国呃,2020年又想照板煮碗呀,你地口国人真係鍾意照板煮碗既姐

Henschel Posted - 05/21/2023 : 19:41:39
03年香港同台灣捐俾你地口国既捐款咪就係你地口国卑鄙既證明囉

騙我一次,可恥的人是你,騙我兩次,可恥的人是我

08年香港同台灣俾你地口国呃,2020年又想照板煮碗呀,你地口国人真係鍾意照板煮碗既姐
judah1970 Posted - 05/21/2023 : 16:10:55
比其他的你更不行呀。

陆生帖回复如下:

quote:

quote:

山川异域日月同天全国都知道,妈妈粥这个东西不是你贴我都不知道,你说我说得有没有道理?

含泪劝你一句:你还是回香港帖接受教育,等到啥时候中文阅读混到C-再说话吧

當年蔣介石關東大地震都有捐錢俾大日本帝國,你話有無道理呢

我當年高考中化閱讀理解就係咧錉喎,唔知你地口国通商要寬衣既習近平咧嚁Agrade

蒋介石捐款?????

每当我觉得你到底的时候,你总是能突破我的认知

不过这做法是OK的呀。你没看日本918后,之前对日本的捐款(其实并不多)马上成为日本卑鄙的证明。

否则呢?每一分对关东的捐款都会成为射向中国人民的子弹?日本要是靠这个买子弹,早被蒋介石打到东京了

习近平水平不高,但是人家有高水平的导师,该逻辑正好适合你
Henschel Posted - 05/21/2023 : 09:26:04
又黎你地口国人絕技,40歲人仲講高考
judah1970 Posted - 05/21/2023 : 04:41:00
quote:

quote:

黎都话啦,佢系伟大导师,黎甘庚I,都唔驶伟大导师,我岩岩好啦。

果个人母系因为反台独入秦城啦,同埋,佢都入母到秦城啦。

黎中文甘渣,都可以罗D?俾左几多钱呀?

同志啲特異功能跟錢學森定張寶城學,隔住個芒都知我靚仔定衰

不過我對特異功能無興趣,你都係返去做国安既偉大導師啦

我开价很高么?

你要知道,我的开价是尊重你,觉得你的尊严值这个价钱,你有这么自卑么?

不就是中文罗了个D嘛,好歹及格了,至于觉得自己的尊严连5000HKD都不值?拿脸当学费接受教育?
Henschel Posted - 05/21/2023 : 00:50:38
quote:

黎都话啦,佢系伟大导师,黎甘庚I,都唔驶伟大导师,我岩岩好啦。

同志啲特異功能跟錢學森定張寶城學,隔住個芒都知我靚仔定衰

不過我對特異功能無興趣,你都係返去做国安既偉大導師啦
judah1970 Posted - 05/19/2023 : 04:04:33
quote:

quote:

倒不是说揪荍A的高考不放,而是你现在也没有长进呀

不给我煮,你能找到更好的导师么?

邊似得艾未未魏京生咁反台獨反到體重大幅度長進

你地口国只係得一個偉大導師毛澤東,莫非同志神打請到佢上身

當然,好似同志咁反台獨,入到去秦城国家會同你煮既喇

quote:

quote:

索崽,当年老共就是这说的……

读史使人聪明呀。

你睇你,咩都母鸡,乱讲索话,不如钱俾我,韺A提高,勿使俾人笑啦。

當年毛澤東就係咁講

所以依家口国共產黨唔俾你選你應該好開心先係喎

宜家知左滴政治口号几可笑咩?知左就返回读书啦,勿做鹦鹉学人舌啦。

BTW:今次系trail,勿晒钱,你觉得点?系母系头脑清醒左好多?值母值一个月5000HKD呀?

PS:为免阅读不便,翻译给台湾同胞:

导师:大陆不民主化,香港就不可能享有你要的民主。

傻子:芬兰、乌克兰……

导师:人家那叫民族独立,不叫民主化。

傻子:民族独立是民主化的前提。

导师:傻子哎,老共当年就是这么说的。

傻子:哈哈,毛泽东当年就是这么说的。

导师:对喽!BTW,您的试用期已过,欢迎给我五星评价,也建议您开始充值,继续治疗……

Henschel Posted - 05/17/2023 : 21:53:15
quote:

邊似得艾未未魏京生咁反台獨反到體重大幅度長進

你地口国只係得一個偉大導師毛澤東,莫非同志神打請到佢上身

當然,好似同志咁反台獨,入到去秦城国家會同你煮既喇

quote:

读史使人聪明呀。

你睇你,咩都母鸡,乱讲索话,不如钱俾我,韺A提高,勿使俾人笑啦。

當年毛澤東就係咁講

所以依家口国共產黨唔俾你選你應該好開心先係喎
judah1970 Posted - 05/17/2023 : 05:07:11
quote:

Twitter見過有人話全世界得你地口国人到咗四十幾歲仲開口埋口高考成績,果然無錯

見到艾未未,魏京生依啲老鼠食到肚滿腸肥,你又想照板煮碗呀

quote:

民族獨立就係民主既基礎

读史使人聪明呀。

MDC第二論壇 © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page